Perusruokien valmistaminen




RUOKIEN VALMISTUS
VIIKKO I

- Puhdistusaineet ja menetelmät
- Astiahuolto (on rikki)
- Keittiölaitteisiin ja välineisiin tutustuminen ks. kirja s. 


pH ilmaisee siivousaineen emäksisyyden/happamuuden.
pH:ta kuvataan asteikolla 0-14 jonka keskipiste (pH 7) on neutraali.
Puhtaan veden pH on 7.

Pesuaine jonka pH on alle 7 on hapan ja aine jonka pH on yli 7 on emäksinen.
pH-arvosta voidaan päätellä mihin käyttötarkoitukseen pesuaine soveltuu ja
minkälaista käyttöturvallisuutta on noudatettava.
pH-arvon voi mitata tuntemattomasta aineesta pH-mittarilla
tai indikaattorilla esim. lakmuspaperilla.



LUE!!! Puhdistuksen osatekijät ja puhdistusaineet ks. kirja s. 324-336


LUE!!! Puhdistuksen osatekijät ja puhdistusaineet ks. kirja s. 324-336.Avaa sitten WORD-dokumentti joko Drive tai One note. Kirjoita yläkulmaan nimi ja tallenna dokumentti omiin tiedostoihin. Vastaa kysymyksiin.

Tehtävän kysymykset löydät 
TÄSSÄ, palauta tehtävä omaan blogiisi.

RUOKIEN VALMISTUS

VIIKKO II

  • Veitsen käyttö , (KS. YOUTUBE veitsen teroitus Jaakko Kolmonen)
  • Hiivataikinat/ sämpylät ks. kirja s. 127-130
  • Pilkkominen ks. s. 46 ja ks. s. 150
  • Lisäkesalaatit
    • Perunasalaatti ks. s. 118
    • Italiansalaatti ks. s. 118
    • Rosolli ks. s. 117
  • Sosekeitot --> juurekset ks. s.177
  • Majoneesi ks. s 303
  • Vinaigrette ks. s. 303
TEORIA :Työn suunnitelu (KATSO Sarjakuva) (on rikki)ks. s. 88-92, kasvistentunnistus

RUOKIEN VALMISTUS

 VIIKKO III


·         Alku- ja pääruokasalaatit
o    Kreikkalainensalaatti ks. s. 120
o    Nizzan salaatti ks. s. 121
o    Katkarapusalaatti ks. s. 121
o    Broilerisalaatti ks. s. 120
o    paahtopaisti salaatti ks. s. 122
·         Behamel 220
·         Pullataikina 127
·         Hiivataikina 130

RUOKIEN VALMISTUS

VIIKKO IV


·         Jauheliha massa  s.268
o    pihvit s.268-269
o    Lindsrömin pihvit (punajuuri) s.270
o    pyörykät s.268-269
o    mureke s.268
o    jauhelihakastike s.253
o    tomaatinen jauhelihakastike s. 271
·         Pääruokalaatikot
o    lihamakaronilaatikko s.270
o    lasange s.225
·         Kastikkeet
o    Behamel s.220
o    Veloute s.221
·         Energia lisäke
o    pasta s.223
o    perunasose s. 164

KERTAA KOTONA

Pastan keittäminen
Jauheliha ks. s
Kastikkeet ks. s

RUOKIEN VALMISTUS

 VIIKKO V

·         Lihan keittäminen ks. s. 255
o    Lihakeitto ks. s. 256
o    Hernekeitto (ks. s. 94 Ruokaa Jess)
o    Tilliliha
o    Srogavov s. 261
o    veloute
·         Tärkkelyksellä saostus
o    marjakiisseli s. 218
o    maitokiiseli s. 227
·         Jauhelihat pakkasesta --> Lasange
·         Bechamel lopuille --> Lasange
·         Karjalanpaisti s.262
·         Palapaisti s.261
·         Merimiespihvi s.262
·         Broilerihöystö s.263
·         Täytetty broilerinfilee s.264




·         Maustaminen / Mausteet
·         Kokonesteseostus ja osanesteseostus 217-218

ROUX = JAUHOSEOS jota käytetään suurustamiseen
80g/litralle KEITTO
120g/litralle KASTIKE
160g/litralle PAKSU JAUHOKASTIKE

KERTAA KOTONA
Lihan keittäminen ks. s. 255
Kokonesteseostus ja osanesteseostus 217-218


RUOKIEN VALMISTUS
VIIKKO VI

·         Kasvikset
o    laatikot
§  kasviskiusaus ks. s 179
§  kasvismureke ks. s 180
o    pihvit
§  juures-juustopihvi ks. s 179
o    pataruoat
§  kasvispata (vanha kokkiprokkis) ks. s 169
§  kikherne-kasviscurry ks. s 178
§  ratatouille ks. s 180
o    keitot
§  pinaattikeitto (ks. s. 104 Ruokaa Jess)
o    Soija Wok
o    Soija makaroonilaatikko ks. s.271 (ei jauhelihaa vaan soijaa)
o    Lasagne (quorn)ks. s. 271 (ei jauhelihaa vaan Quorn)
o    Gratinoidut parsakaalit ja kukkakaali (Behamel ks. s. 220)
o    Haloumi
o    Tofu
·         Vaahtotaikina, murotaikina, sekoitettu voitaikina
·         Hedelmäsalaatti 193
·         Marjakiisseli 218

RUOKIEN VALMISTUS

VIIKKO VII



·         Kokonaisen kirjolohen fileointi ja graavaus ks. s. 222
o    kalaliemi ks. s. 225
o    lohikeitto ks. s. 226

o    Bouillabaisse


VIIKKO VIII


RUOKIEN VALMISTUS



VIIKKO IX


RUOKIEN VALMISTUS




VIIKKO X


RUOKIEN VALMISTUS



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti