Majoitus- ja ravitsemispalveluissa toimiminen 30 osp

Ammattitaitovaatimukset

Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osaa

  • kunnostaa asiakas- ja työtiloja
  • valmistaa toimipaikan tuotteita ja palveluja myyntiä varten
  • pitää huolta myytävien tuotteiden laadusta ja riittävyydestä
  • palvelee asiakkaita
  • myy tuotteita tai palveluja sekä rekisteröi myyntiä
  • järjestää ja siistii asiakas- ja työtiloja ja/tai kunnostaa majoitusliikkeen huoneita
  • toimii astiahuollon tehtävissä
  • puhdistaa työvälineitä, koneita ja laitteita sekä asiakas- ja työtiloja
  • noudattaa omavalvontasuunnitelmaa. 

Perusruokien valmistaminen
Ruokien valmistaminen

Elintarvikeiden turvallisuus
Terveelinen ravinto
Turvallisuus keittiössä
Asiakaspalvelussa työskentely
Majoitus ja ravitsemisalaan tutustuminen
Asiakkaiden palveleminen
Asiakastilojen puhtaanapito
Astiahuolossa työskentely
Kestävän kehityksen mukainen toiminta



Majoitus- ja ravitsemispalveluissa toimiminen 30 osp

OPPIMISTAVOITTEET
Opiskelijan opintokortin runko
Työelämälähtöiset työtehtävät
Arvioidaan S = oppimistavoite saavutettu
OPPIMISEN OHJAUS
Opetuksen sisältö ammattitaitovaatimusten ja kriteerien pohjalta
Keskeiset opetusmenetelmät ja -ympäristöt

Perusruokien  valmistaminen


  • Aamiais- tai lounasruokien  valmistaminen  ohjeen mukaan  

  • Elintarvikkeiden käsitteleminen ja varastoiminen

  • Terveellisen ruoan  ja erityisruokavalioiden huomioiminen ja valmistaminen  suositusten mukaan  
  • Koneiden ja laitteiden käyttäminen ja puhdistaminen

  • Keittiössä työskenteleminen turvallisuusohjeen  mukaan

  • Elintarvikkeiden käsitteleminen ja varastoiminen

  • Astianpesukoneen kokoaminen, purkaminen ja puhdistaminen

  • Astiahuollon tehtävissä toimiminen

  • Siivoussuunnitelman noudattaminen


  • Jätteiden lajitteleminen ohjeiden mukaan


Asiakaspalvelussa työskenteleminen

  • Majoitus ja ravitsemisalan tunteminen

  • Asiakaspalvelutilojen puhtaanapito

  • Asiakkaiden palveleminen

  • Astiahuollossa työskenteleminen

  • Kestävän kehityksen mukainen työskenteleminen

  • Itsepalvelulinjaston / noutopöydän puhtaudesta ja toimivuudesta huolehtiminen

  • Myytävien tuotteiden laadusta  huolehtiminen

  • Asiakastilojen kunnostaminen ja siivoaminen

  • Kassajärjestelmän käyttäminen ja tavallisimpien maksuvälineiden vastaanottaminen

  • Astiahuollon tehtävistä huolehtiminen

  • Vaitiolovelvollisuus ohjeiden noudattaminen



  • raaka-ainetuntemus
  • ruoanvalmistuksen  kypsennysmenetelmät
         ( keittäminen ja paistaminen)
  • terveellinen ravinto ja  ravintoaineet
  • ergonomia työskentelyssä
  • elintarvikkeiden käsittely ja varastointi
  • turvallinen työskentely keittiössä
  • elintarvikkeiden ja ruokien turvallisuus
  • puhdistuksen osatekijät
  • puhdistusmenetelmät
  • puhdistusaineet, siivousvälineet
  • hygieniaosaaminen
  • mikrobit, ruokamyrkytykset
  • omavalvonta
  • henkilökohtainen hygienia
  • energia- suojaravintoaineet
  • erityisruokavaliot, terveellinen ruoka
  • alan käsitteet (Raholan syötävät sanat, ravintolasanastoa)












  • yrityksen  toiminta-ajatus ja liikeidea
  • majoitusalan ja ravintola-alan toimintaympäristöt sekä alan historia
  • kokin, tarjoilijan ja hotellivirkailijan työ
  • vuorovaikutustaidot
  • työyhteisön pelisäännöt ja toimintatavat
  • työajat, puhelimen käyttö
  • laadukkaat tuotteet ja palvelut

  • itsepalvelulinjaston tai noutopöydän kunnostaminen
  • kylmä- ja lämpölaitteet linjastossa
  • juomien, kylmien ruokien (salaatit, levitteet, leivät)  ja välineistön esillelaitto
  • itsepalvelulinjaston / noutopöydän toimivuudesta huolehtiminen sekä puhtaus
  • tarjottavien tuotteiden, astioiden ja välineiden riittävyys
  • asiakkaiden palvelu palvelulinjastossa

  • asiakastilojen kunnostus ja siivous

  • kassatoiminnot ja maksuvälineet
  • astianpalautuspisteen toimintakunto ja sen toimivuus  ja puhtaus
  • astiahuollon  tehtävät
  • koneiden, laitteiden käyttö ja puhdistus
  • työpaikan työturvallisuusohjeet
  • jätteiden lajittelu
  • kylmä- ja lämpölaitteiden lämpötilojen seuranta
  • tarjottavien ruokien lämpötilojen seuranta ja kirjaus



Oppimisympäristöt:

Harjoitustyöt  opetuskeittiössä ja asiakaspalvelu oppilasravintola Herkussa. Asiakastilaisuuksien hoitaminen koulun ulkopuolella. Koulun myymälä Fridan tori. Ravintola-alaan tutustuminen ( Ravintolamuseo, yrityskäynnit)  
Työpaikalla tapahtuva oppiminen.

Tietoperusta ja tiedonhankinta teorialuokassa, ATK-luokassa ja/tai verkkoalustalla, esim. moodle, blogit,instagram, pinterest,  thinklink, videointi, QR-koodit

Kokkiprokkiskirja, nettikirja- ja tehtävät,  
Opiskelija voi saavuttaa oppimistavoitteet myös yksilöllisen suunnitelman mukaisesti muissa ympäristöissä ja muilla menetelmillä.
Kestävä kehitys: Terveellinen ruoka, ruokahävikki, omavalvonta, jätehuolto, ammattietiikka, vastuullinen työskentely, vuorovaikutus ja yhteistyö  



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti